De ideale werkplek

Slechts één op de tien Nederlandse werkenden is tevreden met zijn of haar werkplek. Dat moet dus beter. Maar hoe zorg je als werkgever nou voor een plek die wél tot tevredenheid leidt? Hoe kunnen werkgevers de ideale werkplek creëren waardoor mensen graag naar kantoor komen en minder behoefte hebben om thuis te werken? Daarnaast draagt een verantwoorde en prettige werkplek bij aan de gezondheid en productiviteit van de werknemer. Minder verzuim, meer rendement. Een win-winsituatie voor werkgever en werknemer. Wij geven 6 tips voor de ideale werkplek.

1. Geef keuze en controle: Mensen die, afhankelijk van hun taak of gemoedstoestand, kunnen kiezen waar en hoe ze werken zijn over het algemeen meer betrokken bij het werk.

2. Speciale concentratieruimtes: De mogelijkheid om gebruik te maken van flexibele concentratieruimtes lost een van de grote problemen van het huidige kantoorleven op: Afleiding en geluid(soverlast).

3. Investeer in de nieuwste technologieën: Werknemers die gebruik kunnen maken van tablets, smartphones, en laptops zijn gemiddeld blijer en meer betrokken dan degenen die daar geen beschikking over hebben.

4. Maak informeel en sociaal contact makkelijk: Door het inrichten van een koffieruimte, loungehoek of -bar stijgt de onderlinge verbondenheid en tevredenheid.

5. Ergonomisch en comfort: Ergonomisch ontworpen meubilair is van groot belang voor het welzijn van medewerkers. Het comfort verhogen? Zorg er dan voor dat de kantoorruimte aanvoelt als een ‘thuis’.

6. Maak van de kantooromgeving een verlengstuk van de organisatiecultuur: De inrichting van de werkplek kan een weerspiegeling zijn van de bedrijfsstrategie, het merk en de cultuur. Ook dit verhoogt de tevredenheid van medewerkers.